Руското правосъдие осъди днес минния гигант "Норилск Никел" да плати рекордна глоба на властите в страната, тъй като една от компаниите му е в основата на голямо замърсяване с гориво в Арктика, предадоха световните агенции.

Арбитражният съд в Красноярск (Сибир) осъди групата, която е водещият производител на паладий и никел в света, да плати 146,2 милиарда рубли (1,6 милиарда долара), съобщи ТАСС.

Припомняме, че екатострофата стана на 29 май 2020 г., след като от резервоара на електроцентрала, собственост на "Норникел" (ТЕЦ-3 в Норилск), изтекоха 21 000 тона дизел. Горивото попадна в почвата и в близките реки и се превърна в сериозна заплаха за чувствителната екосистема в тази част на Арктика. Екоорганизацията "Грийнпийс" сравни този инцидент с катастрофата, причинена при изтичането на петрол от танкера "Ексон Валдес" през 1989 г. в Аляска.

Руският надзорен орган за околната среда Росприроднадзор поиска рекордно обезщетение от 147,8 милиарда рубли от "Норилск Никел". Минният гигант изрази готовност да отстрани последствията от разлива за своя сметка, но оспори тази сума.

"Спечелихме, благодаря на всички, които днес мислят за екологията", изрази задоволството си в социалната мрежа Инстаграм (Instagram) Светлана Радионова, която е начело на Росприроднадзор.

Преди обявяването на съдебното решение тя написа, че единственото важно нещо, е че за първи път в руската история се заявява високо и силно: екологията засяга всички и който замърсява околната среда плаща.

Как реагира собственикът

"Съдебното решение за възстановяване на 146,2 милиарда рубли от "Норилски никел" е компенсация за нанесените екологични щети от разлив на гориво в ТЕЦ-3 в Норилск се превърна в урок не само за самата компания, но и в сигнал за цялата бизнес общност". Това заяви ръководителят на минно-металургичната компания "Норилски никел" Владимир Потанин в ефира на програмата "Вести" по телевизионния канал "Русия-1" в петък, цитиран от ТАСС.

Това е урок за нашата компания, но мисля, че това е сигнал за цялата бизнес общност, каза той.

Потанин добави, че съдебното решение говори преди всичко за сериозността, с която държавата се отнася към екологичните проблеми.

"Отсега нататък въпросите за екологията и индустриалната безопасност ще трябва да бъдат третирани с още по-голяма сериозност", обобщи той.

В края на юли президентът на Русия Владимир Путин подписа закон, позволяващ платената от "Норилск Никел" глоба да се прехвърли директно във федералния бюджет, а не в регионалния, както беше предвидено преди това.

След обявяването на съдебното решение акциите на Норилск Никел поевтиняха с 1,8 процента на Московската борса.

В Русия редовно има екологични катастрофи, които понякога се дължат на излизане от строя на остаряващите индустриални структури.