Руската петролна компания "Роснефт" се отказа от проектите за разработване на ирански петролни находища, които бяха анонсирани през миналата година и за тях бяха необходими инвестиции от 30 милиарда долара. Причината е опасенията на компанията ,че ще попадне под санкциите на САЩ, наложени на Иран, пише "Ведомости", като се позовава на един от топ-мениджърите на компанията.

Преговорите с иранската страна са били прекратени още през лятото, която стана известно, че САЩ планират да наложат санкции на Техеран и да излязат от сделката за иранската ядрена програма. Те вече станаха факт на 6 ноември.

Заради санкциите на САК Иран вече намали добивите си с 11%. Страната панически е напускана от партньори, които трябваше да помагат за усвояване на големи газови и петролни находища. Първи напуснаха проектите си с Иран от френската компания "Тотал", последвани от китайската държавна петролна компания, а сега и "Роснефт" се оттегля. Това е втората руска компания след "зарубежнефт", която спира да сътрудничи с иранските държавни петролни компании. Междувременно и "Лукойл" съобщи, че спира преговорите с иранските си партньори и няма да подпише договор за съвместна работа заради санкциите.