Отиващият си премиер на Румъния Виорика Дънчила обяви, че планира да говори с канцлера на Германия Ангела Меркел за бъдещия завод на Volkswagen. След като компанията "замрази" плановете да строи предприятието в Турция, Дънчила се е амбицирала да убеди компанията да го изгради в Румъния, пише онлайн изданието seenews.com.

"Ще проведа телефонен разговор с г-жа Меркел. Ще направя всичко възможно да привлека тази инвестиция в страната ни", коментира Дънчила в телевизионно изявление.

Тя посочва, че Европейската народна партия (ЕНП) е изпратила писмо до Volkswagen в подкрепа на българската кандидатура за завода. По думите и президентът на Румъния Клаус Йоханис и опозиционната Румънска националнолиберална партия (ПНЛ), чийто Лидер Людовик Орбан ще наследи Дънчила на поста и, са знаели за това писмо, но - по думите и, не са направили нищо.

Дънчила изтъква, че ПНЛ и управляващата ГЕРБ на Бойко Борисов са членове на политическото семейство на ЕНП. 

"[Румънският] министър на бизнеса, търговията и предприемачеството беше в Германия и говори за този проект. Имаме най-благоприятните условия за инвестиции, но, за съжаление, нямаме необходимата подкрепа. Групата на ЕНП изпрати писмо в подкрепа на България. Г-н Вебер, който е лидер на групата на ЕНП, изпрати това писмо до Volkswagen. Чудя се къде е ПНЛ, какво направи г-н Йоханис, за да предотврати това ", каза Дънчила в изявлението си.

Орбан отрича участието на партията му в писмото на ЕНП и подчертава, че никоя политическа партия не може да се намеси в бизнес решения на която и да е компания, съобщават местните медии.

Във вторник румънското министерство на бизнеса, търговията и предприемачеството заяви, че Румъния е възобновила преговорите с Volkswagen за бъдещата фабрика за производителя на автомобили, след като компанията заяви, че е отложила окончателното решение дали да построи съоръжението в Турция заради операцията на Анкара в Северна Сирия.

Преди да реши да отложи строителството на предприятието, компанията беше избрала гр. Маниса за база на завода. Инвестицията щеше да е в размер на 1,3 млрд. евро, припомня изданието.

Румъния е в политическа безизходица от 10 октомври, когато социалдемократическото правителство на Дънчила загуби вот на недоверие, поискан от партията на Людовик Орбан. Пет дни по-късно президентът Клаус Йоханис обяви, че е назначил Людовик Орбан за министър-председател, като той ще трябва да сформира преходно правителство.

Междувременно сръбската агенция Танюг съобщи, че по време на утрешната си среща с германския министър на икономиката и енергетиката Петер Алтмайер президентът на Сърбия Александър Вучич ще излезе отново с инициатива за привличане на автомобилния гигант Volkswagen в Сърбия.

"Вучич и Алтмайер ще разговарят за нови инвестиции и Volkswagen ще бъде една от най-важните теми", съобщава и белградският вестник "Блиц", цитиран от БТА.

Утре ще бъдат подписани договори за две големи фабрики - МTU и Bros, гринфийлд инвестиции за над 300 милиона евро, допълва вестникът.

Volkswagen съобщи на 15 октомври, че ръководството му е отложило решението за построяване на нов завод близо до турския град Измир на фона на турската военна операция в Сирия. Компанията беше избрала турския град Маниса, на около 40 километра северно от Измир, а производството трябваше да започне през 2022 г.