Правителствата трябва да създадат среда за насърчаване на инвестициите и разгръщането на 5Джи (5G) мрежи и услуги. За това призова министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков на министерска кръгла маса за ролята на високоскоростните цифрови мрежи.

Събитието се състоя в Будапеща като част от програмата на форума на Международния съюз по далекосъобщенията Ай Ти Ю телеком уърлд 2019 (ITU Telecom World 2019), съобщи пресцентърът на МТИТС.

Изграждането на 5Джи свързаност изисква огромни инвестиции от страна на телекомуникационни оператори, а това може да доведе до високи цени на предоставяните услуги, е отбелязал министърът.

По думите му, за да се избегне това, е необходима намесата на правителствата. Желязков е предложил държавите да се ангажират с изграждане на високоскоростни комуникационни мрежи в отдалечени и слабо населени райони, които не представляват интерес за бизнеса.

"По този начин операторите ще се насочат само към осигуряване на връзка от основното трасе до домовете и офисите, което би намалило финансовата тежест", уточнил Росен Желязков.

"Важен елемент на разходите е стойността на радиочестотния спектър. Разбира се, разпределението на честотите и определянето на цените за него е суверенно право на всяка държава, но вярвам, че това е област, която трябва да бъде разгледана в усилията за насърчаване на 5Джи мрежи и услуги", е посочил той.

Желязков е бил категоричен, че бизнесът и гражданите трябва да бъдат убедени в сигурността на използваните услуги и затова правителствата трябва да установят надеждни правила за киберсигурност.

"Важно направление е усъвършенстването на цифровите умения и образованието. Това е социален елемент, без пряко въздействие върху 5Джи бизнеса. В същото време тази дейност е основна за дигиталното общество", е изтъкнал българският министър.