Министър-председателят Бойко Борисов проведе среща с президента на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов и представители на синдикатите на "Мини Марица-Изток". В разговора се включи по телефона и президентът на КНСБ Пламен Димитров.

В рамките на срещата се взе решение да бъде свикан спешно Браншовият съвет за тристранно сътрудничество, минно дело и геология в Министерството на енергетиката с участието на национално представителните синдикати "КТ "Подкрепа" и "КНСБ".

Целта е в този формат да бъдат обсъдени перспективите за решаване на отворените въпроси относно бъдещето на комплекса "Марица-изток". Срещата ще се проведе във вторник, 8 септември, от 11 часа в сградата на Министерството на енергетиката.

На днешната среща, в която участваха също министърът на икономиката Лъчезар Борисов, заместник министърът на енергетиката Жечо Станков и кметът на Стара Загора Живко Тодоров, бяха обсъдени и социално-икономическите мерки на правителството за справяне с последиците от пандемията. Специален акцент беше поставен върху усилията на кабинета за запазване на работните места в страната и по-конкретно мярката 60/40, от която се възползваха и работещите в минния бранш. Последният транш, получен от "Мини Марица-изток" по тази мярка, е за месец юли и е в размер на над 104 000 лева.