Руската корпорация "Газпром" официално прекрати участието си в българската газова компания "Овергаз Инк", съобщиха от руския холдинг, цитирани от ТАСС. Сделката била извършена на 27 януари 2021 година.

Започналата в последните дни на 2015 година раздяла между компаниите стартира за масовата публика след спиране на доставките на синьо гориво от руската компания за дъщерното й дружество в България.

Тогава шефът на "Овергаз" Сашо Дончев изпрати две нарочни писма до Европейската комисия. В тях се казваше, че спирането на доставките на газ при действащ договор, без предупреждение, е злоупотреба от страна на "Газпром" с монополното му положение на българския пазар и сериозно ще навреди на конкуренцията.

През годините след това последваха няколко опита за разплащане между компаниите. И така след извесно затишие през лятото на 2020-а стана ясно, че съветът на директорите на "Газпром" е одобрил продажбата на 50% от акциите си в "Овергаз Инк" за 15,5 млн. евро.

Иначе казано - "Газпром" ще получи 151 900 евро за 490 обикновени поименни акции в "Овергаз Инк." с номинална стойност 500 лв. всяка, съставляващи 0,49% от капитала. А "Газпром експорт" пък ще продаде 49 510 акции, съставляващи 49,51% от капитала на "Овергаз Инк.", за 15,348 млн. евро.

За да стане ясна цената на сделката, трябва да се имат предвид и задълженията, които "Овергаз инк" има към бившия вече акционер. Според медийно оповестени данни за 2019-а става въпрос за още 202.5 млн. лева.

Наскоро стана ясно, че "Овергаз" е изтеглила кредити от няколко банки в размер на 117 млн. евро. Сумата е близка до стойността на акциите и на задълженията към "Газпром".