Главният изпълнителен директор на нискобюджетната авиокомпания Райънеър (Ryanair) Майкъл О'Лиъри съобщи, че планира да съкрати 500-700 работни места, след като акционерите одобриха схема за бонуси, която може да му донесе около 100 милиона евро (111 милиона долара) за пет години, предаде Ройтерс.

Схемата, която изисква от ръководителя да удвои печалбата на компанията или цената на акциите за пет години, бе одобрена от 50,5 процента от гласовете на общото събрание.

О'Лиъри отбеляза, че отчита значителен напредък с профсъюзите, но допълни, че авиокомпанията има в излишък 500 пилоти и той планира да закрие между 500 и 700 позиции. Засегнат може да се окаже и Дъблин, където е централата на авиопревозвача.

О'Лиъри каза, че на част от персонала е предложен неплатен отпуск за 12 месеца, а за други през идните седмици може да бъде обявено принудително съкращение.

В компанията работят около 17 000 служители в Европа, а през юли тя предупреди, че може да освободи 900 души.

През февруари О'Лиъри каза, че би останал още пет години на поста си в най-голямата нискотарифна европейска авиокомпания, чиито акции поевтиняха почти наполовина през последните две години на фона на поредицата трудови спорове с профсъюзите и забавянето на доставките на спрения от полети Боинг 737 МАКС (Boeing 737 MAX).

О'Лиъри ръководи Райънеър през последните 25 години и се мести, за да бъде главен изпълнителен директор на нова групова структура, отговаряйки за четирите самолетни подразделения на компанията.