Ирландската нискотарифна авиокомпания Райънеър (Ryaniar) се е върнала към печалбата през третото тримесечие въпреки отчетената загуба година по-рано, информира Франс прес. Това се дължи на по-големия от предвиденото брой резервации за Коледните празници и въпреки неволите с Боинг 737 МАКС (Boeing 737 MAX).

Авиопревозвачът съобщи в комюнике, че оборотът му за тримесечието, приключило в края на декември, е нараснал с 21 процента на годишна основа - до 1,9 милиарда евро. Компанията се е възползвала от нарасналите приходи на пътник.

Едновременно с това са се увеличили и разходите (+10 процента) - за гориво, персонал, но най-вече за поддръжка поради закъснението в доставката на 737 МАКС, което е удължило срока на използване на най-старите самолети от флотилията на Райънеър. Чистата печалба на групата е била 87,8 милиона евро спрямо чиста загуба от 66,1 милиона евро през предходната година.

Райънеър не очаква да получи първите самолети 737 МАКС преди септември-октомври и предупреди в края на януари, че тези закъснения в доставките могат да доведат до нови съкращения на работни места и затваряне на бази.

Заради по-малкото самолети на разположение авиопревозвачът трябва да преразгледа лятното разписание на полетите. Това е ключов период за компании като Райънеър, които превозват много туристи до слънчеви дестинации.

Авиокомпанията, за която работят общо 19 000 души, уточни, че ще информира засегнатите бази до 15 февруари, след като бъдат взети съответните решения.

Новите съкращения ще се добавят към вече обявените миналото лято, които също бяха мотивирани от закъснения в доставките на МАКС 737.

Както беше оповестено на 10 януари, нискотарифният авиопревозвач залага на чиста печалба след данъчно облагане от 950 милиона евро до 1,05 милиарда евро за цялата финансова 2019/2020 година (приключваща през март). Райънеър съобщи, че резервациите за четвъртото тримесечие са с 1 процент повече от същия период на миналата година.