Русия би приветствала, ако Унгария се присъедини към газопровода "Турски поток", заяви днес в Будапеща руският президент Владимир Путин, цитиран от ТАСС.

Путин посочи, че работата по "Турски поток" с България и Сърбия ще приключи до края на следващата година.

Русия е готова значително да понижи цената на газа за Украйна при преки доставки, отбеляза руският президент.

Путин заяви, че е обсъдил с Орбан перспективите за нормализиране на отношенията между Русия и ЕС, регулирането на ситуацията в Украйна и транзита на енергийни суровини.

Руският президент подчерта, че въпросът за сътрудничеството в енергетиката стои на първо място в дневния ред с Унгария, тъй като Русия покрива около 60 процента от нуждите на Будапеща от петрол и 50 процента от необходимия й природен газ. По думите му по този въпрос сътрудничеството с Унгария е установено на високо равнище и всичко върви без проблеми.

По-рано руските компании Лукойл, Транснефт и унгарската МОЛ (MOL) подписаха документи за удължаване на дългосрочния договор за доставка на петрол за Унгария и Словакия до юли 2025 година, предаде ТАСС.

Документите бяха подписани тържествено след преговорите в Будапеща между руския президент Владимир Путин и унгарския премиер Виктор Орбан. Подписите си поставиха ръководителят на Лукойл Вагит Алекперов, на Транснефт Николай Токарев и на МОЛ Жолт Хернади.

Алекперов съобщи по-рано, че Лукойл ще подпише с МОЛ договор за доставка на петрол на стойност 10 млрд. долара за пет години. По думите му контрактът предвижда доставки на 4 млн. тона петрол годишно.

Подписано е и споразумение за регулиране на последиците от замърсяването на петрол в петролопровода "Дружба". В края на април по съоръжението, което свързва сибирски находища с Беларус, Украйна, Полша, Германия, Чехия и Унгария, бе засечено високо ниво на органичен хлорид. Веществото, което може да повреди оборудването на рафинериите, бе открито и в съоръжения на балтийското пристанище Уст-Луга.

Руският президент Владимир Путин е на посещение в Унгария с намерението да засили тесните връзки на Русия с тази държава, която е член на Европейския съюз и НАТО, отбелязва ДПА. Унгария е една от малкото страни от ЕС, запазили близки отношения с Москва след анексията на Крим през 2014 г., довела до влошаване на отношенията на Русия със Запада. Малко преди пристигането на руския президент унгарският министър на външните работи Петер Сиярто говори на бизнес форум в Будапеща и описа страната си като мост в сътрудничеството между Изтока и Запада. Посещението на унгарския външен министър в Москва преди две седмици бе фокусирано именно върху доставките на руски газ за Унгария, припомня ДПА.