Проучванията на БТПП и партньорски бизнес организации показват, че 95% от чуждите компании, които вече са направили инвестиции в България са готови да ги разширят. Това съобщи председателят на палатата Цветан Симеонов по време на уебинар за правене на бизнес в България по инициатива на Световния търговски център Леуварден-Нидерландия, цитиран от работодателската организация.

Симеонов даде няколко ценни идеи на холандските компании, които подготвят бизнес отношения с български партньори, сред тях да се допитват до БТПП, Агенцията за вписванията, посолството на Нидерландия в София и посолството на България в Хага за съдействие; да включват арбитражна клауза в своите договори и да имат предвид, че българският народ е толерантен в много отношения и фирмите са отворени за бизнес.

Посланикът на Нидерландия в София Н.Пр. Беа тен Тъшър също се обърна към участниците в събитието - над 50 холандски компании. Тя изрази задоволството си от съвместната работа с БТПП, като резултат от която през 2020 г получи наградата на палатата за посланик на годината. Тя подчерта, че инвестициите на редица компании от Нидерландия в нашата страна са много успешни: "Хайнекен", "Якобс", "Филипс", "Моторола" и др.

Посланик Тъшър обърна специално внимание на селското стопанство и даде допълнителна информация за фирмите, които имат интереси в тази област.

Екипът на нидерландското посолство в София също подкрепи събитието и предложи подкрепа на двустранните икономически връзки.

Панко Панков, икономически съветник, СТИВ-Хага, също бе сред участниците в уебинара и потвърди готовността си да оказва съдействие на фирми от двете страни, отбелязват от БТПП.

Изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции Десислава Трифонова представи подробна информация за инвестициите в страната, секторите, които са обещаващи в момента, както и подкрепата, осигурена от страна на държавата за инвеститорите.