Бившият шеф на френско-японския автомобилен съюз Рено-Нисан-Мицубиши (Renault-Nissan-Mitsubishi Motors) Карлос Гон обяви, че ще даде пресконференция на 11 април, предадоха световните агенции, позовавайки се на туит на Гон.

"Готов съм да разкажа истината за това какво става. Пресконференцията ще бъде в четвъртък 11 април", написа Гон без да посочва мястото и точното време на пресконференцията.

Това е първия туит на Гон, след като акаунтът му бе активиран отново.

Гон и неговият сътрудник и бивш член на съвета на директорите на Нисан Крег Кели бяха арестувани на 19 ноември миналата година по подозрения, че са нарушили японското финансово законодателство.

Гон бе обвинен, че не е декларирал размерите на възнаграждение от 9 милиарда йени или над 80 млн. долара, заемайки поста председател на съвета на директорите на Нисан от 2002 до 2018 година.

Кели, който бе обвинен в съучастничество в тези машинации, бе пуснат под гаранция в края на миналата година, но Гон бе освободен едва на 6 март срещу гаранция от 9 милиона долара. Гледането на съдебното дело срещу него трябва да започне през есента.

Днес японският в. "Йомиури" писа, че Токийската прокуратура подготвя нови обвинение по делото на Карлос Гон. Изданието твърди, че става дума за финансови измами и злоупотреба с доверие. Според предварителното разследване на дилър от Оман е било направено плащане от 32 милиона долара от "президентския фонд", контролиран от Гон. При това част от парите са били преведени през фиктивна компания и се предполага, че са били за закупуването на яхта, ползвана от Гон и семейството му. Представител на бившия шеф на Рено-Нисан-Мицубиши твърди, че парите са били изплатени на дилъра като възнаграждение за 9-годишната му работа.

Аналогични подозрителни плащания на същия дилър на стойност няколко милиона евро, според данни на френския в. "Фигаро", са били констатирани и при вътрешното разследване в Рено. Днес френската автомобилна група ще има специално заседание, на което ще бъдат обсъдени резултатите от вътрешното разследване на бившия й главен изпълнителен директор Карлос Гон, информира Асошиейтед прес.