Една идея на финансовото министерство разбуни духовете в хранителния бранш през последните дни. С цел засилване на данъчния контрол са предвидени промени в Данъчноосигурителния процесуален кодекс, според които фирмите трябва да декларират 7 дни по-рано всеки превоз на стоки, определени като рискови от Националната агенция за приходите. От задължението са освободени само доставки на стойност под 3000 лв. и пратки с тегло под 300 кг.

Проектопредложението е публикувано за обществено обсъждане, а браншови организации настояват за среща с финансовия министър, защото според тях това е невъзможно и ще блокира бизнеса с хранителни стоки.

От гледна точка на данъчните храните и други бързооборотни продукти са стоки с висок фискален риск и трябва внимателно да се контролират.

"Изглежда ми напълно неприложима. Просто пазарът не работи по този начин", каза Цветан Илиев от Асоциацията на индустриалните свиневъди.

Според него едни бизнесмени разбират срока за деклариране между 0 и 7 дни, а други, сред които е той, че е 7+ дни, тъй като текстът не е презицен.

"Но дори и при по-лекия вариант - между 0 и 7 дни, това е практически невъзможно и в разрез със сделките, по които протича този вид търговия", каза той.

Мариана Милтенова от Съюза на градинарите също намира идеята за смехотворна.

"Звучи доста ексцентрично и далеч от практиката до 7 дни предварително да се регистрират товарите в НАП. Това при нас - плодове и зеленчуци, би било доста трудно реализируемо по няколко причини", каза тя.

И добави: "Не знаем кога биха узрели продуктите..., никой не знае дали днес ще наберем 2 тона череши по 1 лв. или 1 тон по 3 лв., за да предвидим стойност над 3000 лв. или продукция над 3 тона, а ако завали дъжд или падне градушка, а ти си направил предварително заявка на 3 тона или 5 тона, а ти нищо не си набрал".

Цветан Илиев също каза, че до последния момент не се знае какво количество точно ще се експедира - защото може да не е произведено точното количество, или клиентът да промени своята заявка.