Препоръчвам на финансовия министър да се откаже от тази идея. Така проф. Христина Вучева коментира идеята на финансовото министерство да има опция държавата да поеме управлението на акциите от масовата приватизация - от хора, които не се интересуват от тези акции.

"Не може да има резултат от такава мярка, повечето от експертите не се отнасят положително към подобно действие", допълни тя. Експертът посочи, че масовата приватизация у нас е направена през 90-те години на миналия век по примера на Чехия.

Според Вучева само приватизационните фондове са спечелили от масовата приватизация, но не и хората - те останали само с приказките и с боновите книжки. "Хората, които направиха фондовете, спечелиха, собствениците на бонови книжки останаха само с обещанията", каза Вучева.

Тя обясни пред БНТ , че в момента има много хора с по 1-2 акции, за които се води статистика в Централния депозитар. Начисляват се минимални премии от съответното предприятие, но всъщност за да разбереш, че имаш дивидент и въобще акции, трябва да платиш такса за справка и тя ще е по-голяма от дивидента. "Полза има само при окрупняване на акциите", категорична е Вучева.