"Синтетика" АД е продала автобусния превозвач "Юнион Ивкони" ООД. Сделката е финализирана на 15 март 2019 г. Това се казва в съобщение на компанията до Българската фондова борса.

Решението за продажба е част от пренасочване на усилията на компанията към инвестиции в недвижими имоти с по-висока доходност. КЗК разреши сделката на 1 октомври м.г.


"Юнион Ивкони" поддържа 15 офиса в София и над 100 офиса в България и Европа. Разполага със собствена автобаза. Сервизните бази на дружеството са оторизирани за гаранционна и извънгаранционна поддръжка на автобусите. Персоналът на компанията е 710 души. Към датата на уведомлението пътническите автобуси, собствени или оперирани от "Юнион Ивкони" по лизингови договори са 376 на брой.

Наскоро бе обявено, че двете най-големи компании за автобусни превози в България - "Юнион Ивкони" и "Груп Плюс" ще се обединят под шапката на ново дружество - "Транспект" АД. Капиталът му е 50 хил. лв. и е разпределен между двама акционери - Петър Господинов и Георги Атанасов. Очакванията са ефектът от обединяването да доведе до икономия на средства от заплати, осигуровки, поддържане на офиси, и покриване на паралелни линии.

Както е известно, новосформираното дружество "Транспект" АД ще обедини под покрива си два от големите играчи в сектора, като осъществи концентрация чрез придобиване на едноличен контрол върху "Юнион Ивкони" ООД и "Груп Плюс" ООД. Това става ясно от уведомление до регулатора - Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). От Комисията уточняват, че "Транспект" АД е новоучредено дружество и към момента не е извършвало търговска дейност.

От своя страна "Юнион Ивкони" е транспортно-туристическо дружество, специализирано в извършване на автобусен транспорт на пътници в страната и чужбина, както и в областта на туристическите услуги, докато "Груп Плюс" е транспортно дружество, чиято основна дейност е съсредоточена върху вътрешен и международен пътнически автобусен транспорт.