Юбър (Uber) не приема курсове в някои рискови квартали на Сао Пауло? Няма проблем. Алвимар да Силва пусна собствено приложение, залагайки на местни шофьори, които не се страхуват да влизат там, съобщи Франс прес и БТА.

Този 50-годишен бразилец, който е бил шофьор на Юбър 6 месеца, е създателят на приложението ЖаУбра (JaUbra), което разполага с около 50 водачи, които предлагат услугите си.

В квартала Бразиландия, където живеят 265 000 души, в северната част на Сао Пауло, на 15 километра от центъра на града, 30 процента от жилищата са несигурни конструкции на склона на хълма, разположени край тесни виещи се улички с надвиснали над тях преплетени електрически кабели.

Това са места, в които неопитните шофьори предпочитат да не рискуват да влизат.

"Приложенията започнаха да пренебрегват курсовете в квартали, които се смятат за рискови и трудни за достъп. Но за нас, които сме оттук, това не е никаква трудност", обясни Алвимар да Силва, натискайки леко клаксона, за да поздрави съсед.

Заради проблеми с насилието, интернет свързаността и лошото състояние на пътищата, голяма част от шофьорите отказват да правят курсове в Бразиландия и в други проблемни периферни квартали на Сао Пауло.

През 2017 година, когато станало ясно, че Юбър не покрива тези зони, Алвимар отпечатъл 500 визитки с телефонния си номер и започнал да ги раздава на жителите, за да могат да се свържат при необходимост от транспорт директно с него чрез мобилното приложение за текстови съобщения УотсАп (WhatsApp).

Търсенето било толкова голямо, че трябвало скоро да прехвърли курсове на други колеги от квартала.

Така се е родило Убра, съкращение от "Унидос да Бразиландия" (Обединени от Бразиландия - бел.ред.). Впоследствие името е сменено и малката компания е наречена ЖаУбра, за да се избегне наименование, което е сходно с това на Юбър.

В началото бащата на Алвимар да Силва работел от гаража си, където отговарял на обажданията и вписвал курсовете в хартиен регистър.

Сега ЖаУбра разполага със свое приложение и се подготвя да пусне нови: 500 шофьори вече са проявили интерес, твърди Алвимар да Силва.

Компанията ще се премести в нови офиси, разположени в сграда в долната част на квартала.

"Хората си мислят, че трябва да имаш пари, за да се заемеш с предприемачество, но ние започнахме от нулата. Имахме само един компютър, телефон и даден ни от приятел гараж", разказва по-голямата дъщеря на Алвимар Алине Ландим.

ЖаУбра пое по ново измерение благодарение на субсидия от 32 000 реала (около 7300 евро) от кметството в рамките на програма за подкрепа на малките предприемачи и заем от 20 000 реала (4500 евро), взет от стартъп инкубатор.

Компанията взема 15-процентна комисиона от около 3000 месечни курса, които се правят с нейното посредничество, но този оборот й позволява да се издържат Алвимар, дъщеря му и един от синовете й, който също работи за компанията на пълно работно време.