Българската фирма "ПроВиотик" бе отличена за Иновативно предприятие на годината в областта "Иновация и Качество на Живот".

Наградата беше дадена от президента на Републиката Румен Радев, който награди компанията, създала тази година, първия био пробиотик, който намалява холестерола в съвместна разработка с млади учени от Софийския университет и ИСУЛ. За пръв път холестеролът може да бъде намален чрез положителна промяна в чревната флора при приема на кардио продукта на ПроВиотик.

"ПроВиотик" също е единствената българска компания, която създава био продукт срещу Хеликобактер пилори на база на българската бактерия от кисело мляко. Тя го прави заедно с проф. Бери Маршал, нобеловия лауреат, който открива, че язвата се дължи на бактерията Хеликобактер пилори. Изследванията как този пробиотик унищожава Хеликобактер пилори се потвърждават и в Харвардския университет и престижни медии като The Wall Street Journal го отразяват в САЩ.

Освен на българския пазар, ПроВиотик продава своите продукти в САЩ, Япония, Франция, Англия и още 15 страни по света.

По време на награждаването Кирил Петков подари на президента Радев лично продукта на "ПроВиотик", който Опра Уинфри бе избрала като един от нейните топ любими продукти, а Новак Джокович го ползва по време на състезания като US Open.