Световният трафик на пътници, превозвани от авиокомпаниите, се е сринал с 66 процента през 2020 година спрямо 2019 година, което е безпрецедентен спад под влиянието на пандемията. Това обяви днес Международната асоциация за въздушен транспорт (МАВТ - IATA), цитирана от Франс прес.

Изчислен в пътникокилометър - показателят, съответстващ на един човек на километър - трафикът се е понижил с две трети, отбелязва БТА. Става дума за най-големия удар, който секторът някога е преживявал, каза главният икономист на организацията Брайън Пиърс по време на видеоконференция.

Вътрешните полети са устояли по-добре (-48,8 процента) на затварянето на граници и други мерки, наложени в опит да се управлява пандемията, отколкото международния трафик (-75,6 процента), според МАВТ.

Трафикът се е понижил до 5 процента от нормалното си равнище през април, преди да се възстанови през лятото.

През декември 2020 година спадът на пътническия трафик все още е бил 70 процента, което е понижило средната стойност за годината.

МАВТ, която обединява 190 авиокомпании в света, предупреди, че перспективите за възстановяване на сектора през 2021 година остават помрачени от появата на нови щамове на Ковид-19. Организацията обаче не преразгледа официално към понижение прогнозите си за годината.

Навлизаме във 2021-а, като продължаваме да очакваме тя да е годината на възстановяването от много ниска точка, подчерта Пиърс. Той изрази надежда, че ваксинацията ще доведе до възобновяване на търсенето до края на годината.