Все повече сезонни работници се връщат на работа в зимните курорти след приключване на летния туристически сезон. По-високото заплащане и пакетът социални услуги, които предлагат работодателите, се оказват основните причини българите с добра квалификация да се връщат на работа в зимните ни курорти. Най-търсени в момента са позициите за бармани, сервитьори, рецепционисти и готвачи, съобщи БНТ.

Около 300 са свободните работни места обявени в Регионалната дирекция по заетостта преди началото на зимния сезон в курортите Банско и Разлог. Работодателите са готови да наемат хора без стаж и образование като им осигуряват и добър социален пакет.

"Възнаграждението е средно между 600 и 800 лева, зависи от обекта, поемат транспортните разходи. Поемат храна в рамките на работната смяна. Има доста работодатели поемат самите нощувките", каза Станислава Поповска, директор на Регионалната дирекция по заетостта.

Според нея, през последните години става практика тези, които са работили в зимните курорти предни години, отново да се връщат на работа. Затова и не се налага наемането на лица от трети страни.

"Всеки хотелиер държащ продуктът му да бъде на едно постоянно високо ниво и развиващо се, би предпочел да има кадри, които да останат за по-дълго време. Това се случва с българските кадри", смята управителят на хотел в града Димитър Колев.

За да привлекат служители, работодателите предлагат курсове за квалификация и преквалификация за тяхна сметка, но ако служителят е подписал договор, с който се задължава да остане на работа. Безработните пък могат да се възползват от обученията, които предлага Агенцията по заетостта.