Над 625 милиона мегаватчаса е произведената електроенергия от АЕЦ "Козлодуй" за 45 години от откриването си, а спестените въглеродни емисии за това време са над 743 милиона тона. Това заяви изпълнителният директор Наско Михов в началото на тържеството по повод годишнината от откриването на първата българска атомна централа, цитиран от БТА.

АЕЦ "Козлодуй" е стожерът на българската енергетика, която произвежда чиста енергия на достъпни цени, заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Приемайки почетен плакет по повод годишнината за приноса на Министерството на енергетиката, тя подчерта, че централата 45 години гарантира енергийната сигурност не само на страната, но и на региона. Приоритет за правителството е удължаване експлоатацията на мощностите на АЕЦ, продължи Петкова като отбеляза, че преди две години Пети блок е получил лицензия за експлоатация за още 10 години от Агенцията за ядрено регулиране (АЯР).

"Очакваме до броени дни такава лицензия да получи и Шести блок на АЕЦ "Козлодуй"", каза още министърът. Това е ясен знак, че можем да продължим да разчитаме на атомната централа да произвежда безопасно екологично чиста енергия на достъпни цени за битовите потребители и бизнеса, каза още Петкова. Тя подчерта, че ядрената енергетика има бъдеще в България и правителството продължава да работи за нейното развитие.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова участва в тържественото честване на 45-годишнината от откриването на първата атомна централа в България - АЕЦ "Козлодуй"

Снимка: БТА

Тържеството продължи с връчване на почетни плакети за ръководители на централата, работници, служители и партньори на АЕЦ "Козлодуй", допринесли за изграждането, експлоатацията и развитието на първата българска атомна централа от нейното откриване на 4 септември 1974 година. Първи получи наградата си Милен Русков - енергетик, който е постъпил на работа същата година в централата и продължава да работи до днес. Специални отличия получиха и представители на "Росатом" и други руски партньори на АЕЦ "Козлодуй" с принос в изграждането й, както и сега, за удължаване на експлоатационния срок на нейните мощности.