През тази година на летищата във Варна и Бургас са обслужен повече от 5,5 милиона пасажери, каза днес главният изпълнителен директор на "Фрапорт България" Улрих Хеппе. През терминалите във Варна са преминали 2,26 милиона души, което е с 16 на сто повече в сравнение с 2017 г.

На летище Бургас са обслужени 3,26 милиона пътници, като увеличението им спрямо предходната година е с 10 процента.

През последните три години трафикът на двата морски аеропорта е нараснал с 50 на сто, посочи Хеппе. По-голямо - 60 на сто, е увеличението във Варна. Броят на авиокомпаниите, които оперират на двете летища, вече достига 100. Те обслужват полети по 182 маршрута до 48 държави.

През настоящата година най-голям ръст има при пътниците от Германия, допълни Хеппе. След тях са пасажерите от Полша и Великобритания. На летището във Варна има нарастване и на гостите от Русия, докато броят им в Бургас е намалял с над 10 на сто в сравнение с 2017 г.

През следващата година една от нискотарифните компании ще разкрие 6 нови маршрута от и до Варна, допълни нейният мениджър корпоративни комуникации Андраш Радо. Полетите ще бъдат до Берлин, Кьолн, Хамбург, Ливърпул, Париж и Копенхаген. Обслужването на новите дестинации ще започне в началото на юли. Полетите ще бъдат два пъти седмично, само до Ливърпул - три.

През 2019 г. компанията ще базира във Варна още един самолет и местният екип ще надхвърли 70 души, допълни Радо. Той каза още, че от юли ще бъде увеличена честотата и на полетите до Лондон и Меминген. До столицата на Великобритания техният брой ще стане 10 седмично, а до германския град - три.