Директорът на руската Служба за външно разузнаване Сергей Наришкин отрече в интервю на руски за британската радиотелевизионна корпорация Би Би Си да носи отговорност за кибератаката срещу тексаската корпорация "СоларУиндс" (SolarWinds). Но каза, че е "поласкан" от обвиненията от САЩ и Великобритания, че руското външно разузнаване стои зад такова усъвършенстван хакерски пробив, предаде Ройтерс.

САЩ и Великобритания обвиниха руската Служба за външно разузнаване (СВР), наследник на външните шпионски операции на КГБ, за хакерската атака, която изложи на риск 9 американски федерални агенции и стотици компании в частния сектор.

"Тези твърдения са като слаб детективски роман", каза директорът на СВР Сергей Наришкин, близък сътрудник на руския президент Владимир Путин.

Запитан директно дали СВР носи отговорност за атаката срещу "СоларУиндс", Наришкин с усмивка направи саркастична забележка, че би бил "поласкан", ако СВР носеше отговорност за такава усъвършенствана атака, но "не би могъл да си присвоява чужди творчески постижения".


SolarWinds Inc. е американска компания, която разработва софтуер за бизнеса, за управлението на мрежи, системи и инфраструктура на информационните технологии. Седалището на компанията е в Остин, Тексас, а офисите за продажби и разработка на продукти се намират на редица места в САЩ и няколко други страни. Компанията се търгува публично от май 2009 г. до края на 2015 г. и отново от октомври 2018 г. Към декември 2020 г. тя има около 300 000 клиенти, включително почти всички компании от Fortune 500 и множество федерални агенции.


Наришкин каза, че не иска да обвинява САЩ, че стоят зад атаката, но цитира документи, изтекли чрез бившия служител на Агенцията за национална сигурност Едуард Сноудън, за да изкаже предположение, че тактиката на атаката е сходна с тази, използвана от американски и британски разузнавателни агенции.

САЩ и Великобритания смятат Русия за опасна бивша суперсила, която според тях е тровила свои врагове с нервнопаралитични агенти и радиоактивни изотопи, месила се е в избори на Запад и е извършвала хакерски операции по целия свят, отбелязва Ройтерс.

Наришкин каза, че подобни обвинения са абсурдни и че Русия не носи отговорност за кибератаките, отравянията, хакерските атаки или намесата в избори, за които я обвиняват.

Сергей Наришкин в сравнително далечната 2010 г. - на 19 октомври гостува на "Даунинг стрийт" в Лондон като шеф на президентската администрация в Кремъл

Снимка: Getty Images

Хакерската атака срещу "СоларУиндс", която беше установена през декември, даде достъп до хиляди компании и правителствени агенции, които използват нейни продукти. Президентът на "Майкрософт" Брад Смит описа атаката като "най-голямата и най-усъвършенстваната, извършвана някога в света".

Британското Бюро за правителствени комуникации (Government Communications Headquarters - GCHQ) - организация за разузнаване и сигурност, предоставяща на правителството и въоръжените сили разузнавателни сигнали и информация, каза, че е много вероятно руската СВР да стои зад атаката срещу "СоларУиндс".

Запитан във връзка с мнението, че само 10% от руските разузнавателни операции в Европа биват разкрити, Наришкин, който заедно с шефа на военното разузнаване на ГРУ Игор Костюков, е един от двамата най-мощни руски шпионски шефове, само се усмихна и вдигна вежди. И каза, че кореспонденцията между руското разузнаване и тайната разузнавателна служба на Великобритания, известна като MI6, е възстановена.