Летищата във Варна и Бургас са в топ класацията по въведени мерки за предпазване на пътниците спрямо всички 30 летища в групата на Фрапорт. Това съобщи Франк Кванте, главен изпълнителен директор на "Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт", фирмата концесионер на двете морски летища по време на работна среща с вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова. 

Кванте пояснил, че и на двете летища е поставено специално покритие на всички контактни повърхности, като врати и тоалетни, което убива вирусите.

На двата аеропорта има създадена организация за бързо тестване на пътниците, поясни още изпълнителният директор. И уточни, че вече е създадена организация за тестване на пътниците с PCR.

Безпрецедентният спад в международните пътувания, по някои изчисления представляващ повече от 70%, и различните ограничения за пътуване намалиха значително обема на пътникопотоците, а ситуацията в момента продължава да ограничава свободното движение на хора и това несъмнено се отразява и на туризма, заяви вицепремиерът.

Николова допълни, че в тази връзка трябва да се направи повече за адаптиране на ограниченията за пътуване, за да се отговори на специфичните рискове за здравето на пътниците и за приемащите дестинации, като същевременно бъде улеснено пътуването за тези, които отговарят на въведените изисквания. Тя допълни още, че ситуацията е много динамична и прогнози трудно се правят, но въпреки това политика е и ще продължава да бъде границите да са отворени и само в краен случай да се изисква отрицателен PCR тест.