Британската служба за защита на конкуренцията заяви днес, че в момента не може да наложи ценови контрол върху погребалния бизнес заради коронакризата, но вероятно ще изисква от компаниите повече информация за ценообразуването и други финансови данни, предаде Ройтерс.

Търсенето на погребални услуги отчита безпрецедентен растеж заради смъртните случаи от COVID-19, макар мащабът на церемониите да е силно повлиян от правилата за социална дистанция и ограниченията върху събиранията.

Към днешният ден 46 672 души във Великобритания са починали заради коронавируса.

През март миналата година започна разследване на сектора, насочено към погребалните бюра и услугите за кремиране, след като проучване от 2018 г. установи раздуване на цените за сметка на скърбящите семейства.

"В сектора са необходими още промени, но някои от мерките, които обмисляхме, не могат да бъдат въведени безопасно в период на национално извънредно положение", посочи представител на регулаторния орган.

След новината акциите на компанията за траурни услуги Дигнити (Dignity), която е листвана на Лондонската фондова борса, скочиха с 37 процента.

Компанията притежава 800 погребални бюра и управлява 46 крематориума.

Миналия месец тя отчете увеличаване на печалбата с 11 процента заради повечето погребения по време на пандемията.