Бившият британски централен банкер Марк Карни ще стане част от консултативния съвет на една от най-големите инвестиционни компании ПИМКО (PIMCO) в допълнение към постовете си в ООН и канадска компания за управление на активи, предаде Ройтерс.

Карни ще работи рамо до рамо с бившия британски премиер Гордън Браун, бившия американски централен банкер Бен Бърнанке и предишния президент на Европейската централна банка Жан-Клод Трише, уточни днес компанията с централа в Нюпорт Бийч, Калифорния.

ПИМКО управлява активи за 1,92 трилиона долара и е собственост на германския застраховател Алианц (Allianz).

Компанията уточни, че използва консултативния си съвет, за да помогне на мениджърите на фондове да разберат по-добре как институции като централните банки влияят върху финансовите пазари.

Преди да напусне британската централна банка през март, Карни прие ролята на специален пратеник на ООН по въпросите за климатичните действия и финанси.

Карни, който често поставя въпроса за необходимостта банките и застрахователите да обърнат внимание на рисковете от световното затопляне, бе един от най-високо платените централни банкери, като получи за последната си година в британската централна банка 882 885 британски лири (1,15 милиона долара), включително пенсионни и жилищни надбавки.