Philips ще изтегли някои от дихателните си апарати поради риск от разграждане и отделяне на токсични вещества от компонент от дунапрен и опасност те да станат канцерогенни. Това съобщи днес нидерландската група, специализирана в медицинско оборудване и продукти за здравето, цитирана от Ройтерс.

Дунапренът, използван за да се намали шумът от апаратите, може да се превърне при разграждането си в малки частици, които се вдишват и дразнят дихателните пътища, уточни компанията. Газовете, които се отделят при разграждането, също могат да бъдат токсични или да крият опасност от рак.

Какви са предупрежденията на компанията

"За пациенти, които използват засегнатите устройства BiLevel PAP и CPAP: Прекратете употребата на вашето устройство и работете с вашия лекар или доставчик на трайно медицинско оборудване, за да определите най-подходящите възможности за продължаване на лечението. За да продължите да използвате вашето устройство поради липса на алтернативи, консултирайте се с вашия лекар, за да определите дали ползата от продължаване на терапията с вашето устройство надвишава рисковете, идентифицирани в известието за изтегляне."

"За пациенти, които използват засегнатите животоподдържащи механични вентилаторни устройства: Не спирайте и не променяйте предписаната терапия, докато не се посъветвате с вашия лекар. Philips осъзнава, че възможностите за алтернативен вентилатор за терапия може да не съществуват или да бъдат сериозно ограничени за пациенти, които се нуждаят от вентилатор за поддържаща живота терапия, или в случаите, когато нарушаването на терапията е неприемливо. В тези ситуации и по преценка на лекуващия клиничен екип, ползата от продължителната употреба на тези вентилационни устройства може да надвиши рисковете, идентифицирани в уведомлението за изтегляне."

Компанията уточнява, че предупрежденията за изтегляне са валидни само за САЩ, но са и известие за останалия свят.

Между три и четири милиона апарата за лечение на сънна апнея и механични уреди за обдишване влизат в тази група, каза главният изпълнителен директор на Philips Франс ван Хутен.

Разходите, свързани с този дефект, до този момент възлизат общо на 500 милиона евро.

Ще вложим всичките си възможности в подмяната и поправката на тези апарати, каза той по телефона, допълвайки, че този процес вероятно ще отнеме една година.

Вследствие на това компанията няма да може да обслужва нови клиенти и ще има недостиг, предупреди Франс ван Хутен.

"Дълбоко съжаляваме за всяка тревога и неудобство, които пациентите, използващи засегнатите устройства, ще почувстват поради проактивните мерки, които обявяваме днес, за да гарантираме безопасността на пациентите", каза Франс ван Хутен, цитиран в съобщението. "В консултация със съответните регулаторни агенции и в тясно сътрудничество с нашите клиенти и партньори работим усилено за разрешаване на проблемите, което включва внедряването на актуализираните инструкции за употреба и цялостна програма за ремонт и подмяна на засегнатите устройства. Безопасността на пациентите е в основата на всичко, което правим във Philips."

Какво още съобщи компанията

Philips е получил доклади за възможно отражение при пациентите заради разграждането на дунапрена. Досега не е регистриран смъртен случай в резултат на тези проблеми.

Говорителят на Philips Стив Клинк уточни, че броят на жалбите за тези апарати е бил 0,03 процента от общия брой продадени през 2020 година.

Изтеглянето ще се отрази на оборота на подразделението, което произвежда въпросните апарати, но влиянието му върху цялата компания се очаква да бъде компенсирано от динамиката на други дейности.

Компанията заяви, че работи със здравните власти за надеждната подмяна на дефектния компонент, но предупреди, че първо трябва да получи медицинско и нормативно разрешително.