Фейсбук (Facebook) губи елитен партньор в проекта си за криптовалутата Либра, след като късно снощи системата за онлайн плащания ПейПал (PayPal) обяви, че оттегля подкрепата си, информира ДПА.

ПейПал обяви решението си след затварянето на борсите в САЩ, потвърждавайки публикации в медии, че възнамерява да напусне Либра асосиейшън (Libra Assosiation) - дружеството, което трябва да управлява проекта от Швейцария.

Утвърдената платформа за онлайн плащания не посочи причината за решението си. Блумбърг и други медии съобщиха по-рано, че то е взето предвид силната опозиция на политическите среди и опасенията на регулаторните органи.

Продължаваме да подкрепяме стремежите на Либра и очакваме да продължим диалога за начини, по които да работим заедно в бъдеще, посочи в изявлението си ПейПал.

Според медии Виза (Visa), Mастъркард (Mastercard) и Страйп (Stripe) също обмислят дали да не изоставят криптовалутата на Фейсбук.

При представянето на плана си през юни социалната мрежа разполагаше с подкрепата на редица влиятелни партньори, припомня ДПА.

Изпълнителният директор на Фейсбук Дайвид Маркъс, който отговаря за амбициозния проект, е заявил, че членовете на Либра асосиейшън ще бъдат обявени официално идната седмица, според медии.