На българската енергийна борса всичко е спокойно, каза на брифинг министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Нашата борса работи изключително добре - тя най-бързо успя да развие всички варианти за търговия. И това ни отличава от останалите борси, които работят от по-дълго време, отбеляза Петкова.

Днес с електроразпределителните дружества говорихме за повишеното търсене, на което се твърди, че пазарът не може да отговори. Искахме да направим този анализ, за да се види какво още би могло да се направи, за да задоволим това търсене и да не се стига до тази истерия на борсата. И мисля, че успяхме да стигнем до няколко основни мерки, заяви още Петкова.

Тя изрази надежда това ще доведе до спокойствие на пазара след появили се съобщения за манипулации на борсовия пазар.

Наскоро изпълнителният директор на Българската независима енергийна борса Константин Константинов отрече по БНР да има манипулации при търговията с ел.енергия на борсата. Според него по-високите цени в някои от дните през последните седмици се дължат по-скоро на липсата достатъчно опит на част от търговските участници. Анализ показва, че през същия период има поскъпване и на европейските пазари. У нас пък един от блоковете на АЕЦ "Козлодуй" беше спрян за планов годишен ремонт, мотивира се Константинов.

Държавната енергетика (трите енергийни дружества в страната, на трите дружества в БЕХ и т.н.) пое ангажимент да осигури допълнително количество електрическа енергия за платформа "ден напред", което да даде възможност на борсовия пазар да се нормализира, отбеляза Петкова.

Шефът на енергийната борса Константин Константинов, председателят на КЕВР Иван Иванов и министър Теменужка Петкова

Снимка: Иван Григоров, Dir.bg

Петкова каза още, че предстои анализ кое дружество може да дава допълнителни количества електроенергия за сегмента "ден напред". На въпрос какви ще бъдат допълнителните количества електроенергия за този сегмент и кой ще ги осигури, Петкова отговори, че най-важната функция на дружествата от групата на БЕХ е да бъде осигурена електроенергията за битовите потребители. Едва след това идва ангажиментът за осигуряване на енергията за платформата "ден напред". До дни ще направим баланс на енергията, които дружествата могат да предоставят, и ще разберем кое дружество или кои ще са тези, които ще могат да предоставят такава, обясни Петкова.

Тя изтъкна, че ТЕЦ "Марица-изток 2" работи на пълна мощност, но уточни, че дружеството работи и за покриване на разходите за въглеродни емисии, които прави. Това са разходи, които влизат в себестойността, обясни енергийният министър.

*Българската енергийна борса започна работа през януари 2016 г. по схемата за търговия "ден напред". Последва изграждането на платформа за "дългосрочни договори". Трета стъпка стана въвеждането на търговията "в рамките на деня", с която на борсата излизат и производители на електроенергия от възобновяеми източници.