България вече има първата компания, която отговаря на определението "еднорог". Това е финтех дружеството Payhawk, което според сайта на компанията, е успяло да привлече нови 100 млн. долара капитал, след което оценката на компанията е достигнала 1 млрд. долара. Тази сума е условието, за да бъде оценена една технологична компания като еднорог.

Само преди три месеца компанията е била оценена на 570 млн. долара, след предишния кръг от финансиране, което означава, че пазарната стойност е нараснала почти двойно за малко повече от 90 дни.

В съобщението за набраните средства, от компанията подчертават, че искат да бъдат катализатор на българската "екосистема" от стартиращи технологични предприятия.

Payhawk, която има офиси в София, Лондон, Берлин и Барселона, и е повече от три години на пазара, предлага услугата си за бизнес клиенти, които искат да улеснят разплащанията си.

Водещ инвеститор в Payhawk е Lightspeed Venture Partners - световноизвестен фонд за рисков капитал с инвестиции от над 10,5 милиарда долара в различни компании. Други присъединяващи се фондове са Sprints Capital, Endeavor Catalyst, HubSpot Ventures и Jigsaw VC.

3e-news.net