Първият пътнически самолет излетя от новото летище на германската столица днес. Това бе полет на нискотарифната авиокомпания "Изиджет" (EasyJet) от Берлин за Лондон с 64 пътници на борда, предаде ДПА.

Вчера летището прие първите два полета с пътници, но излитания още нямаше.

Летището, което е огромен транспортен възел, получи официалното название Берлин-Бранденбург "Вили Бранд". То се оказа близо 3 пъти по-скъпо от предвиденото, а откриването му закъсня с девет години поради редица неуредици.

За днес са планирани общо 23 излитания и кацания.

Откриването вчера бе съпроводено от протести на природозащитници, местни жители и таксиметрови шофьори. Екоактивистите устроиха седяща стачка в една от залите на летището с плакати, отправящи призиви като "Не на керосина" и "По-добре останете на земята".

"Цинично е да се открива летище по време на климатична криза", заяви един от участниците в протеста.

Таксиметровите шофьори пък са недоволни, че засега само ограничен брой от тях биват допускани до територията на авиовъзела. Първоначално едва 300 автомобила ще могат да обслужват пътниците, докато браншът настоява до летището достъп да получат всичките 7000 таксита в Берлин.

Как се стигна до този ден

Политическото решение за построяване на новото летище бе взето още през 1996 година, но строителството се забави заради избора на място и протестите на местните жители. То започна едва на 5 септември 2006 година и първоначално летището трябваше да заработи на 30 октомври 2011 година. Пускането му обаче бе отложено заради несъответствие на съоръженията с новите към този момент правила за безопасност на ЕС и фалита на две компании.

През следващите години откриването бе задържано заради дефекти на противопожарната система, проблеми с работата на автоматичните врати и системата за вземане на багажа. Датата на откриването бе отлагана седем пъти, а цената на строителството скочи до близо 6 млрд. евро спрямо първоначалния бюджет от 2,83 млрд. евро.

До откриването на "Берлин-Бранденбург" (с код BER) германската столица имаше две летища от времето на Студената война - построеното през 1946 г. "Шьонефелд" и работещото от 1948 г. "Тегел". "Шьонефелд" е част от новата аерогара и е преименувано на "Терминал 5", а "Тегел" ще бъде закрито на 8 ноември.