Френски апелативен съд днес отмени обвиненията в "съучастничество в престъпления срещу човечеството", повдигнати срещу френския производител на цимент Лафарж (Lafarge), част от новосъздадената компания след сливането й с швейцарската Холсим (Holcim) Лафарж Холсим (Lafarge Holcim). Съдът обаче остави другите обвинения и най-вече обвинението във "финансиране на тероризма" в Сирия, предадоха световните агенции, позовавайки се на адвокати и източник от правосъдната система.

Апелативният съд в Париж потвърди обвиненията срещу френската Лафарж в нарушаване на ембарго и застрашаване на живота на бивши служители на компанията в завода й в Сирия, уточни Франс прес.

През юни 2018 година срещу френската Лафарж бяха предявени предварителни обвинения, сред които за финансиране на терористична група и съучастничество в престъпления срещу човечеството.

Компанията бе обвинена като юридическо лице и в нарушаване на ембарго и създаване на заплаха за други хора.

На трима служители на Лафарж бяха връчени обвинения за предполагаемата им роля в непрякото финансиране на екстремистки ислямски групи с цел компанията да може да работи в Сирия. Лафарж призна, че през 2013 и 2014-а е давала пари на въоръжени групировки в Сирия, вероятно и на "Ислямска държава", за да осигурят безпрепятствено придвижване на нейни служители и снабдяване на заводите й.

Неправомерните действия на френската компания са извършени през периода преди сливането й със швейцарската фирма Холсим през 2015 година.