Главното управление по въпросите на конкуренцията, потреблението и борбата с измамите (DGCCRF) на Франция глоби американската корпорация Епъл (Apple) с 25 млн. евро след разследване по обвинения, че умишлено е влошавала работата на нейни устройства чрез обновяване на операционната система, предадоха Франс прес и ТАСС.

Разследването на службата, проведено по искане на парижката прокуратура и започнало на 5 януари 2018 година, е установило, че собствениците на айфони не са били информирани, че обновяванията на операционната система на устройствата забавят работата им, се посочва в изявление.

Тъй като не са имали възможност да се върнат към предишната версия, потребителите са били принудени да купуват нови батерии или дори нови телефони, допълва регулаторът.

Миналата година управлението е предало на прокуратурата резултатите от разследването, според което липсата на информация е недобросъвестна търговска практика, извършена умишлено.

В изявлението на регулатора обаче не се споменават 15 000-те потребители, чиито жалби са поводът за разследването. Управлението не е успяло да изчисли индивидуалните щети за всеки от тях и те ще трябва да търсят обезщетение чрез обикновени съдебни дела.

През декември 2017 г. Епъл потвърди, че забавя работата на свои стари модели смартфони, тъй като техните литиево-йонни батерии с времето губят мощност и енергията им може да се окаже недостатъчна например при ползване на смартфона в студено време.

За да предотврати внезапно изключване на устройствата, компанията направи промени в операционната си система, забавящи изпълнението на определени задачи при недостатъчна енергия. Заради това Епъл обеща да намали два пъти и поливина цената за смяната на батерията на старите модели.