Главният изпълнителен директор на Гугъл Сундар Пичай поема ръководството и на компанията майка на Гугъл - корпорация Алфабет, предадоха световните агенции. Новината съобщиха основателите на Гугъл Лари Пейдж и Сергей Брин.

Пейдж и Брин, които досега бяха съответно главен изпълнителен директор и президент на Алфабет, се оттеглят от ръководството на корпорацията, но остават членове на управителния й съвет.

"Ако компанията беше човек, днес щеше да е 21-годишен младеж и щеше да е време да напусне гнездото. Смятаме, че е време да изпълним ролята на горди родители, които предлагат съвети и любов, но не упражняват досаден ежедневен контрол", отбелязаха в писмено изявление двамата създатели на Гугъл, цитирани от Франс прес.

Алфабет беше учредена през 2015 г., за да обхване наред с водещия и най-печеливш бизнес - Гугъл - и останалите дейности на групата, от автономните автомобили Уеймо (Waymo) до дъщерната фирма Сайдуок лабс (Sidewalk Labs), която разработва проекти за т.нар. "умни градове".

Четиридесет и седем годишният Пичай застава начело на гигант с повече от 100 000 служители по света, който днес е въвлечен в множество спорове, свързани с господстващото му положение в интернет и в технологичния сектор като цяло.

Пичай произхожда от скромно семейство от индийския град Ченай. Той следва в Индийския технологичен институт в Харагпур, след което заминава за САЩ, за да продължи образованието си (в Станфордския университет) и да гради кариера.

"Сундар всекидневно работи със скромност и голяма страст към технологиите за нашите потребители, партньори и служители. Не бихме могли да намерим по-подходящ човек да ръководи Гугъл и Алфабет към бъдещето", заявиха Пейдж и Брин.

Асошиейтед прес припомня, че Сундар Пичай е главен изпълнителен директор на Гугъл вече повече от четири години. Сега той става главен изпълнителен директор и на Алфабет, а постът президент на корпорацията остава незает. Двамата основатели на компанията обещаха да останат дейни членове на управителния съвет и акционери и похвалиха Пичай за управлението на Гугъл.