Бизнес средата се влошава за германските автомобилостроители и техните доставчици, предупреждава германският икономически институт Ифо в прессъобщение, предава БТА.

През декември оценката на компаниите от сектора за текущата ситуация се понижила до минус 5,4 пункта спрямо плюс 5,0 пункта през ноември, сочи най-новото проучване на Ифо.

Въпреки това компаниите очакват ситуацията да се подобри през идните шест месеца. Показателят за бизнес очакванията е нараснал от минус 1,6 пункта през ноември до плюс 10,1 пункта през декември.

"Автомобилостроителите и техните доставчици усещат последиците от повторното въвеждане на ограничителните мерки, но разчитат, че ще успеят да наваксат", посочва Клаус Волрабе, ръководител на проучванията в института.

Очакванията за производството в сектора са се сринали от минус 0,7 пункта до минус 20,6 пункта. Очакванията за износа са нараснали от минус 4,0 пункта през ноември до минус 2,5 пункта миналия месец. Компаниите прогнозират и загуба на работни места, като съответният показател леко се е понижил до минус 35,2 пункта.

Показателят за търсенето е отстъпил до 8,8 пункта спрямо 13,3 пункта през ноември. Поръчките леко са се увеличили на месечна основа от 5,9 пункта през ноември до 7,1 пункта през декември. Запасите от готови стоки са по-малки от обичайното за сезона, като съответният показател леко се е понижил до минус 5,7 пункта.