Оперативната печалба на германския концерн Фолксваген (Volkswagen) се е свила почти наполовина през 2020 година, макар доставките на коли да са продължили да се възстановяват силно през четвъртото тримесечие. Това обяви днес групата, цитирана от специализираното издание "Отъмотив нюз Юръп".

Оперативната печалба - преди отчитане на специфични плащания, свързани със скандала дизелгейт, се е равнявала на около 10 млрд. евро, допълва БТА.

За 2019 г. оперативната печалба на групата, сред чиито марки са Порше (Porsche), Ауди (Audi), Бентли (Bentley), Шкода (Skoda) и Сеат (Seat), бе 19,3 млрд. евро.

Чистата печалба на концерна за миналата година се е равнявала на около 6 млрд. евро.

Силно възстановяване на продажбите през второто полугодие е дало тласък на резултатите въпреки последиците на пандемията Ковид-19.

Продажбите са продължили да се възстановяват през четвъртото тримесечие, дори надминавайки темпа от третото, уточнява Фолксваген.

Пълните резултати за 2020 г. и насоки за бизнеса на компанията през 2021 г. ще бъдат публикувани в края на идния месец.

Подобно на конкурентите си, Фолксваген е изправен пред няколко предизвикателства заради пандемията, както и пред световния недостиг на чипове, необходими за колите на концерна.

Фолксваген съобщи вчера, че не е успял да постигне целта си за намаляване на въглеродните емисии за 2020 г. и може да бъде глобен с над 100 млн. евро.