Заради продължилата месец и половина стачка на артистите и техническия персонал Парижката национална опера се наложи да отмени 70 спектакъла и изгуби приходи в размер на 15 милиона евро. Това съобщи днес телевизия Бе Еф Ем Те Ве, циитрана от ТАСС.

Стачният протест срещу пенсионната реформа във Франция бе най-продължителният за парижката опера от 30 години насам. При протестните прояви през 2017 г., също свързани с намерения на властите да премахнат пенсионни преференции, бяха отменени едва 17 представления и финансовите щети достигнаха само 3,2 милиона евро, допълва БТА.

Вчера артистите за пръв път от седмици решиха да не отменят спектакъла, обявен в програмата, и зрителите видяха "Приказките на Хофман". В обръщение към тях преди началото обаче синдикални активисти съобщиха, че продължават борбата срещу спорния пенсионен законопроект.

Днес администрацията на операта информира чрез Туитър, че ще се състои и обявеното за тази вечер представление на "Севилският бръснар".

Парижката опера и театър "Комеди франсез" са единствените културни учреждения във Франция, за чиито служители е в сила специален пенсионен режим, въведен още през 1698 г., през управлението на Людовик Четиринайсети. В момента артистите имат право след навършване на 40 години да не излизат повече на сцената и могат да получат пенсия в пълен размер, щом станат на 42, обяснява ТАСС.