Адванс Медиа Груп - дъщерно дружество на инвестиционния холдинг Адванс Пропъртис, собственост на братята Кирил и Георги Домусчиеви, води разговори с Юнайтед Груп, водещ доставчик на телекомуникационни услуги и медиа в Югоизточна Европа, за възможна продажба на най-голямата мултиплатформена медия в България - Нова Броудкастинг Груп. Това съобщиха официално от медията на сайта си.

Потенциалната сделка зависи от успешното приключване на преговорите между страните, както и от сключването на обвързващ договор за покупко-продажба на дялове между тях и получаването на всички необходими одобрения от съответните регулаторни органи в България и чужбина, се казва в съобщението на компанията.

Така Нова тв се продава пак само 2 години, след като смени собственика си. Сега купувач е американската "Юнайтед груп", която преди 4 месеца придоби БТК, вече позната като телекомуникационната компания "Виваком".

Неофициално източници от банковите среди посочват, че сделката е между 250 и 280 милиона евро, предвава "24 часа". Сегашните ѝ собственици - братята Кирил и Георги Домусчиеви, я купиха за 185 млн. евро от шведската компания MTG ("Модърн таймс груп") в края на февруари 2019 г.

Така за две години цената на Нова телевизия е поскъпнала с около 100 милиона евро, но това е защото към нея бе прибавена и цялата онлайн група "Нетинфо", както и още медии.

На 4 януари трябва да стартира и новинарският канал на телевизията - "Нова нюз". Това е познатата тв "Канал 3", но с нова програма и визия, след като "Нова Броудкастинг груп" я купи в началото на октомври.

Тогава заедно с "Канал 3" медийната компания придоби и групата BSS Media Group с 4 радиа - "Веселина", "Витоша", Magic FM и The Voice, и 2 музикални телевизии - The Voice TV и Magic TV, в нея.

"Юнайтед груп" е създадена през 2000 г. от сърбина Драган Шолак. През годините той партнира с различни финансови инвеститори, но винаги е сред акционерите. Днес компанията на практика е американска, а акционери в нея са лондонският фонд "БиСи партнърс" и американският KKR.