Офис партитата може и да са останали далечен спомен, но се завръщат за празниците, пише Ройтерс, цитирана от БТА.

Някои компании веднага прегръщат идеята, но други предпочитат да празнуват в стила, който стана характерен за 2020 година - във виртуалното пространство.

"Може и да сме разделени, но имаме нужните технологии да създадем психологическото и емоционално усещане от това да сме заедно", завява Прия Паркър, автор на "Изкуството на събиранията", който води подкаст на в. "Ню Йорк таймс", озаглавен "Заедно, макар и разделени".

"Хората все още имат нужда да купонясват - имаме нужда да разпуснем, да се свържем с другите, да се освободим от целия този стрес и да навлезем в пространство, изпълнено с радост", казва той.

Идеята да се организират коледни партита е толкова плашеща, че само 23 процента от компаниите планират нещо такова спрямо 76 процента миналата година, сочи ново проучване на компанията за подбор на персонал Чалънджър, Грей енд Кристмас (Challenger, Gray & Christmas).

Сред работодателите, опитали да организират коледно парти, близо три четвърти ще го направят дистанционно, някои във виртуална среда.

"Много от сегашните онлайн партита са просто взиране в "стена" от лица, докато шефът пуска банални майтапи цял час", недоволства Салиман Ебрахим, съосновател на стартъпа Артъри (Artery), който организира събирания и представления.

Ебрахим изгражда нова платформа - Брамбъл (Bramble), която може да създаде виртуални светове, даващи по-добро усещане за парти в реална среда. Сега компанията довършва различните варианти за празнуване през платформата. Представете си например усещане за ски хижа, с бумтящи камини, коктейл бар, големи огньове на открито, плейлист от коледни песни, представления и други.

Ковид-19 ни принуждава да подхождаме творчески и да празнуваме по новаторски начини като виртуални ескейп стаи, кулинарни битки, групови игри като шаради, обедни партита, на които трябва да се разреши загадката около убийство. За тези, които са готови да мислят извън стандарта, новаторските възможности са безкрайни. Има обаче няколко важни съвета.

Искаме ли парти?

Различните екипи имат нужда от различни неща в тази безподобна година и шефовете не бива да вземат решения, без да се допитат до евентуалните участници в партито.

Някои общности тази година имат нужда от бягство, някои могат да искат да отбележат загубеното, някои може да се нуждаят от няколко момента на безсмислено забавление.

"Първо разберете от какво се нуждаят хората ви и разработете празненството около тези нужди", съветва Паркър.

Подгответе техниката

Да се хвърлят хората без подготовка в непозната технологична платформа за онлайн парти е рецепта за разочарование. Изберете онлайн среда, с която лесно се работи и отделете известно време "да настроите" всички.

"Не подценявайте нуждата от умения да се използват технологиите. Особено за по-възрастните поколения, ще искате да сте сигурни, че всички имат средства за пълноценна връзка. Много е вбесяващо да се сблъскаш с технически проблеми и да не можеш да се включиш в нещо", допълва Паркър.

Поканете семейството

Компанията "Тиймбилдинг с вкус" организира кулинарни състезания от години в напълно оборудваната си кухня. Тази година повечето от тези кухненски битки се провеждат онлайн. Най-добрият начин да направите едно коледно парти успешно, е да позволите на колегите да погледнат в личния ви живот, препоръчва той.

"Направете партньора си помощник-готвач, накарайте сина или дъщеря си да подготви продуктите", съветва шефът на компанията Маккеън, чиито професионални готвачи напътстват участниците как да сготвят ястия като ризото примавера и накрая оценяват резултатите, макар и само по вид, след като не могат да ги опитат.

"Всички сме самотни от толкова много месеци, така че споделете част от себе си, направете го лично и се забавлявайте", допълва той.