Ладислав Бартоничек ще ръководи компанията Пи Пи Еф груп след смъртта на милиардера Петер Келнер при хеликоптерна катастрофа в САЩ, предадоха световните агенции.

Бартоничек е акционер на компанията от 2007 г. и има 0,535 процента от акциите й. Той е на 56 години и е влязъл в компанията след преминаване през застрахователния бизнес, където е заемал ръководни постове. От 2014 г. до 2018 г. той е бил генерален директор на биотехнологичната компания Сотио, влизаща в състава на Пи Пи Еф груп. После започнал да отговаря в Пи Пи Еф груп за сферата на телекомуникациите.

Келнер загина в събота в резултат на разбиване на хеликоптер недалече от град Бют в американския щат Аляска. Келнер от 2019 г. притежаваше 98,93 процента от Пи Пи Еф груп. Според данни на "Форбс" състоянието му възлизаше на 17,5 милиарда долара. В последните 15 години "Форбс" включваше Келнер в списъка на най-богатите хора на планетата.

Бяха идентифицирани и другите жертви на катастрофата. Освен 56-годишния Келнер, това са Бенжамен Лароше, който е на 50 години и е чешки гражданин, Грегъри Хармс, който е на 52 години и е от Колорадо, както и двама жители на Аляска - 38-годишният Шон Макманами и пилотът Закари Ръсел, на 33 години. Те са били на хелиски пътуване.

Погребението на Келнер ще е в тесен семеен кръг и медиите са приканени да уважават скръбта на семейството на загиналия. Той оставя съпруга и четири деца.

Пи Пи Еф груп се занимава с бизнес в 23 страни в Европа, Азия и САЩ.