Общият съд на ЕС отмени забрана на Европейската комисия от 2016 година за планирано придобиване на мобилния оператор във Великобритания О2 (O2 ) на Телефоника (Telefonica) от Си Кей Хътчисън холдингс (CK Hutchison Holdings), който притежава мрежата Трий (Three), предаде ДПА.

Съдът постанови, че ЕК не разполага с достатъчно доказателства, че ще има отрицателни последици за британските потребители от придобиването и така забраната е необоснована.

В оценка от 2016 година представителите на ЕС твърдят, че сливането на двете компании ще намали конкуренцията на британския пазар, което крие опасност от повишаване на цените и засягане на качеството за потребителите.

О2 е вторият по големина мобилен оператор във Великобритания по приходи и най-големият по абонати. Заедно с Трий би контролирал над 40 процента от пазара.

Еврокомисията, която следи за конкуренцията на единния европейски пазар, сега има два месеца да обжалва решението пред Съда на ЕС, най-висшия европейски съд.

За Хатчисън обаче решението може би идва късно.

Испанската телекомуникационна група Телефоника обяви неотдавна, че сега иска да прехвърли бизнеса си за мобилни комуникации във Великобритания на съвместна компания с американския телеком Либърти глобъл (Liberty Global).