Така нареченият сезон на корпоративните отчети е периодът, през който голям брой публично търгувани компании обявяват тримесечните си финансови резултати. Началото му е една или две седмици след последния месец на всяко тримесечие (декември, март, юни и септември), пише БТА.

За неофициален старт се приема публикуването на данните на Алкоа (Alcoa), водещ производител на алуминий и компонент в ключовия индекс Дау Джоунс на Уолстрийт. На 15 април компанията отчете най-високите си тримесечни резултати след рекордната 2018 година благодарение на подобреното ценообразуване и силните доставки. Коригираната чиста печалба от 150 милиона долара или 0,79 долара на акция се оказа почти двойно по-висока от очакванията на анализаторите.

Именно заради такива моменти някои участници на фондовия пазар очакват с нетърпение сезона, за да могат да потвърдят позициите си. Този път всички се надяваха на добри резултати на фона на започналото икономическо възстановяване от пандемията, но цифрите далеч надминаха представите.

Към края на миналата седмица близо 90% от над 30 компании, влизащи в състава на по-широкообхватния американски индекс Стандард енд Пуърс 500, отчетоха резултати средно с 22% над прогнозите на анализаторите, по данни на Ърнингс скаут (Earnings Scout).

Не е рядкост компаниите да отчитат печалби над консенсусната оценка на на анализаторите, но не и с 22%. Преди 2020 година средноисторическата стойност се движеше в диапазона 3-6 процента.

В момента водещите банки в САЩ могат да се похвалят с огромна разлика в своя полза: Ю Ес Банкорп (U.S. Bancorp) - 49%; Джей Пи Морган (JPMorgan) - 48%, Банк ъв Америка (Bank of America) - 25%, Ситигруп (Citigroup) - 28%. Те спечелиха предимно от освободените резерви, натрупани през периода на пандемията в случай на неизпълнение на задължения по заеми.

Най-голямата американска банка

Джей Пи Морган, чието състояние често се възприема като барометър за здравето на първата икономика в света, отчете скок на печалбата за първото тримесечие до 14,3 милиарда долара или 4,50 долара на акция. Втората по големина банка Банк ъв Америка удвои тримесечната си печалба до 8,05 милиарда долара или 86 цента на акция.

Банка номер 3 Ситигруп (Citigroup), също надмина очакванията с печалба от близо 8 милиарда долара. От февруари Джейн Фрейзър пое управлението на Ситигруп и стана първата жена, оглавила голяма американската банка.

Ситигруп реши да прекрати потребителското банкиране в Австралия, Бахрейн, Китай, Индия, Индонезия, Южна Корея, Филипините, Полша, Русия, Тайван, Тайланд и Виетнам, за да се съсредоточи върху тези операции в Сингапур, Хонконг, Обединените арабски емирства и Лондон - места с голяма концентерация на богатство, според изпълнителния директор г-жа Фрейзър.

Морган Стенли (Morgan Stanley) приключи серията корпоративни отчети на големите американски банки със силно нарастване на печалбата до 3,98 милиарда долара или 2,19 долара на акция. Също като при по-големия конкурент Голдман Сакс, рентабилна се оказа рекордната активност на капиталовите пазари през тримесечието, движена главно от безпрецедентния бум при сключването на сделки чрез компании за придобиване със специална цел (SPAC).

В сектора на храните и напитките

тласък дадоха ваксинационната кампания и отварянето на ресторанти, стадиони и киносалони в много райони по света. В началото на седмицата Кока-Кола (Coca-Cola) отчете за януари-март 5-процентово увеличение на продажбите, подпомогнати от силния растеж в Китай и Индия, както и печалба от 55 цента на акция, също над прогнозите на Уолстрийт. Конкурентът Пепси (Pepsi) превиши очакванията с 8% най-вече благодарение на бизнеса си с чипс и друг вид снакс, останал предпочитан от хората и по време на пандемията.

Британската компания за доставка на храни Диливъру (Deliveroo) отчете над 100% скок на поръчките през първото тримесечие в първия си отчет, откакто успешно дебютира на борсата.

Френският гигант в хранително-вкусовата промишленост Данон (Danone) все пак отчете над 9-процентов спад на оборота за първото тримесечие, но пък разчита на печеливш растеж през второто полугодие. Групата обясни, че е засегната от неблагоприятното влияние на Ковид-19, както и от високата база за сравнение от първото тримесечие на 2020-а, което бе белязано от презапасяването на потребителите, преди да бъдат наложени карантинните ограничения.

От представителите на фармацевтичния бранш Джонсън енд Джонсън (Johnson & Johnson), чиято ваксина срещу Ковид-10 бе спряна от Американската агенция за контрол на храните и лекарствата (FDA), за да се проверят редките случаи на кръвосъсирване, отчете във вторник 100 милиона долара от продажби през първото тримесечие.

В автомобилостроенето

се усети сравнително бързото икономическо възстановяване на Китай. Германската компания Даймлер (Daimler) обяви по-високи от очакваните предварителни резултати за първото тримесечие с основен принос на луксозната марка Мерцедес-Бенц (Mercedes-Benz), силно търсена на китайския пазар. Бе Ем Ве и брандът му Мини (Mini) продадоха с една трета повече автомобили през тримесечието, отколкото през същия период преди две години.

Като цяло, след изключително слабото начало на 2021-а, европейският автомобилен пазар постигна растеж през март, преминавайки границата от 1 милион продадени превозни средства.

Несъмнено се възстановява и пазарът на козметични и разкрасителни продукти, обяви в началото на седмицата международният лидер в бранша Л'Ореал (L'Oreal). Френската компания отчете над 10% тримесечен скок на световните продажби (7,6 милиарда евро), 10,7% в Източна Европа и 12,7% в Африка и Близкия изток. Западна Европа се оказа единствената георграфска зона със спад заради мерките около здравната криза. Там обаче се залага на електронната търговия, която ще продължи да бъде много силен двигател и през тази година.

Със значителен двуцифрен растеж на приходите се похвали и най-голямата група за луксозни стоки Луи Вюитон Моет Хенеси - Ел Ве Ем Аш (Louis Vuitton Moet Hennessy - LVMH), благодарение на Азия и САЩ.

Съвсем обяснимо, големият губещ си остава авиосекторът,

но не и без изключения. Преди три дни американският гигант Юнайтед еърлайнс (United Airlines) излезе на минус 1,4 милиарда долара за първото тримесечие заради продължаващите ограничения за пътуване в условията на пандемия. Американ еърлайнс (American Airlines) обяви вчера, че е загубила 1,25 милиарда долара през първото тримесечие и продължава да намалява разходите, включително да забавя доставките на нови самолети, докато чака въздушният трафик да се възстанови. Изненадващо обаче Саутуест еърлайнс (Southwest Airlines) стана първата голяма американска авиокомпания, излязла на печалба от началото на пандемията.

Някои компании изразиха опасения от нарастването на материалните разходите, но повечето са склонни да вярват, че това или е временно, или те ще успеят да го прехвърлят по веригата, така че да не бъдат засегнати печалбите. Дали обаче обнадеждаващата тенденция ще се запази и през останалата част от годината.

Сезoнът на корпоративите отчети продължава. Официален край няма, той настъпва, след като повечето големи компании обявят тримесечните си отчети, а това обикновено става шест седмици след началото.