Американският технологичен гигант Nvidia е подал заявка пред китайските служби за защита на конкуренцията с молба да разгледат сделката за 40 млрд. долара по придобиване на британския разработчик на чипове Arm със седалище в Кеймбридж. Това съобщи днес в. "Файненшъл таймс", позовавайки се на източници.

Сделката се смята за най-голямата досега в бизнеса с полупроводници.

Заявката е подадена през последните седмици и поставя началото на процедура, която може да отнеме до 18 месеца, допълва изданието, цитирайки китайски юридически експерти.

Китай е огромен пазар за Arm, която лицензира енергоефективните си чипове чрез местно съвместно дружество. По данни на "Файненшъл таймс" през 2019 г. британската компания е продала на китайския пазар своя продукция за 500 млн. долара, което дава право на китайските регулатори да направят преглед на сделката за придобиване.

Nvidia обяви миналия месец, че очаква да приключи придобиването на Arm до март 2022 година, след като през септември 2020 г. постигна споразумение с японския технологичен концерн SoftBank, (който купи Arm през 2016 г. за $32 млрд. и придоби под 10-процентен дял в Nvidia - б.р.), припомня Ройтерс.

През февруари Блумбърг съобщи, че Федералната комисия по търговия на САЩ е започнала задълбочено проучване на придобиването.

Сделката може да се осъществи, ако антиномополните органи на САЩ, Великобритания, ЕС и Китай не открият в нея нарушения, допълва ТАСС.