Искаме да запазим построеното в миналото, като го променим. Приоритетите ми са да трансформираме напълно ТЕЦ Бобов Дол и да произвеждаме екологична енергия. Преди да дойде водородът като масово използвано гориво, в цяла Европа въглищните централи ще преминат постепенно към използването на горива като природния газ и биомасата. Това каза инж. Любомир Спасов, изпълнителен директор на ТЕЦ Бобов Дол.

- Инж. Спасов, отскоро заехте поста на изпълнителен директор на ТЕЦ Бобов Дол. Горещо ли е мястото?

- Със сигурност не е "студено". Тук е горещо и в буквалния, и преносния смисъл на думата. Не знам дали хората знаят, но в котлите на тази централа се развива една от най-високите температури в българските ТЕЦ-ове въобще - над 1000 градуса по Целзий, и второ - това място е горещо заради значението и важността на предприятието за региона и за страната.

Само след дни на този пост мога да кажа, че отговорността е голяма. Всъщност отговарям за това над хиляда човека да запазят работните си места в централата. Да запазим 600 мегавата за българската енергетика и освен това трябва да направим още много и за опазването на околната среда. Аз съм перничанин, в кръга на шегата знаете, че перничани сме хора с особен, твърд характер, свикнал съм да преодолявам трудности, и харесвам предизвикателствата.

- Наясно съм, че Европа е решена да премахне постепенно въглищата, но трябва да съхраним ТЕЦ Бобов Дол.

- За мен това може да се случи с много работа и инвестиции. Има още нещо. Ще е грях към бащите ни подобна уникална централа да бъде погубена. Тук преди 45 години с труда на хиляди българи и чужди специалисти е построено едно за времето си инженерно чудо. Малцина сигурно знаят, че според решенията на тогавашния Съвет за икономическа взаимопомощ (СИВ), тази централа е трябвало да бъде построена в тогавашна Чехословакия и България е водила истинска "битка" този проект да бъде осъществен у нас. Всичко тогава е правено на световно ниво. Сега такава централа няма как да бъде построена. Няма такъв ресурс.

Заради това не бива да допускаме ТЕЦ Бобов Дол да бъде затворена. Без нейната дейността без препитание ще останат както казах хиляди семейства. От работата на нашето дружеството зависят не само мините, а и много малки фирми, които благодарение на нас поддържат своята работа.

Ако мога да обобщя, искаме да запазим построеното в миналото, като го променим.

- Смятате да промените ТЕЦ Бобов Дол? Правилно ли Ви разбрах? Какви са приоритетите Ви като директор?

- Приоритетите ми са да трансформираме напълно ТЕЦ Бобов Дол и да произвеждаме екологична енергия. Искам с екипа ми да превърнем ТЕЦ Бобов Дол в символ на промяната на българската енергетика, в дружество за пример за спазване всички екологични стандарти. Предишният ръководител започна да работи за промяната на централата, аз ще продължа.

- Кой е най-ефективният вариант за отопление през зимата? Все пак дълги години управлявахте топлофикация, която произвежда топлинна енергия. Какво препоръчва експерт като Вас?

- Може да съм пристрастен, но за мен централното отопление е най-доброто. Качествено, ефективно и евтино. Бих обърнал внимание, че все пак оборудването на всички стаи с климатик е скъпа инвестиция. Ако в едно домакинство спре токът, спира климатикът и бързо става студено. Освен това в апартаментите, в които живеят голяма част от българите, е трудно и неудобно да се съхраняват пелети, въглища и т.н. за отопление на печки. Централното отопление предоставя несравними предимства.

- Смятате ли, че е реалистично делът на възобновяемата енергия да нарасне в следващите десетилетия?

- Разбира се. Заради изискванията на Европа все по-сериозна част от инвеститорите ще влагат средства именно в създаване на мощности, които произвеждат енергия от възобновяеми източници. Въпросът е по какъв начин кризата ще се отрази на подобни големи бизнес начинания, за които са необходими огромни инвестиции. Наскоро попаднах на информация за последния доклад на Международната агенция за възобновяема енергия. Според него до 2030 година икономиките на Централна и Източна Европа могат да покрият над 30% от нуждите си за енергия чрез възобновяеми източници. Това е достатъчно достоверен източник и би трябвало това число да се достигне, ако не настъпят сериозни сътресения в икономиките на страните от Европейския съюз. И все пак остава въпросът как ще се добиват останалите 70 процента от нужната ни енергия. За мен тук централи като нашата могат да играят важна роля.

Най-глупавото нещо, което може да се направи, е просто да ги затворим, и нарежем на скрап. Те съществуват, работят, трябва да ги модернизираме. Те са гръбнакът на това, което се нарича българска енергетика.

В ТЕЦ Бобов Дол също искаме да се развиваме в унисон с европейските насоки. Ясно е, че създаването на въглеродонеутрална икономика е възможно единствено чрез въвеждане на технологии, с които се произвежда енергия от екологични източници.

- Кое е горивото на бъдещето според Вас?

- Предполагам, че ако учените не измислят нещо по-модерно, за което все още не сме чували, вероятно гориво на бъдещето ще е водородът. Но създаването на мощности за производство на енергия чрез тази технология ще е много скъпо. Наскоро се запознах с един доклад на "Голдман Сакс" (Goldman Sachs). По техни изчисления, за да се трансформира производството на енергия в Европа и да премине на водород, ще е необходима инвестиция от над 800 млрд. евро за период от 10 години. Сериозна цифра. Според мен преди да дойде водородът, в цяла Европа въглищните централи ще преминат постепенно към използването на горива като природния газ и биомасата.