Синдикатите в Ер Франс (Air France) призоваха за стачка в регионалния филиал на авиопревозвача Оп (Hop). Пилотите искат по-добро заплащане и условия на работа, а наземният персонал - гарантиране на работните места. Това съобщиха ръководители на синдикатите, цитирани от Ройтерс и БТА.


Призивите за стачка, за които информира по-рано електронното издание "Трибюн", поставят ново предизвикателство пред плановете на главния изпълнителен директор на Ер Франс-Ка Ел Ем (Air France-KLM) Бен Смит. Той иска да съкрати разходите на подразделението за вътрешни полети, което е на загуба, и да възстанови рентабилността му.

След вчерашното си заседание синдикатите на наземния персонал обявиха, че поддържат призивите си за стачка на 21 и 22 февруари на парижкото летище "Орли" и на регионалните летища.

Най-големият пилотски синдикат Ес Ен Пе Ел (SNPL) прикани пилотите на Оп за първа стачка на 24 февруари, след като те отхвърлиха предложението за увеличение на заплатите с 3 процента.

Синдикатите изразиха опасенията си от широкоразпространения аутсорсинг и призоваха да се наемат нови служители и да се извършват трансфери, за да се запълни празнината, оставена след доброволните съкращения.