Швейцарските фармацевтични гиганти и същевременно конкуренти - Новартис (Novartis) и Рош (Roche) ще обединят усилия за производството на тоцилизумаб (Tocilizumab), обяви днес компанията, цитирана от Франс прес.

Това е медикамент на Roche, който се тества клинично, за да се установи ефикасността му срещу пневмония, свързана с Covid-19.

След като вече сключи партньорство с Бионтех (BioNTech), а след това и с КюрВак (CureVac), за да подпомогне производството на ваксините срещи Ковид-19, Novartis подписа и трето партньорство. Целта му е чрез него тя да предостави производствените си мощности на разположение на конкурент на фона на безпрецедентната форма на сътрудничество, която бе установена между няколко лаборатории в рамките на усилията за битка срещу пандемията.

Споразумението с Roche за тоцилизумаб предвижда да се запазят производствените мощности за този медикамент в завод в Сингапур, съобщи Novartis в комюнике.

Трансферът на технология за производството на активни съставки, предназначени за производство на вещества за това лечение, ще стане през второто тримесечие, уточни фармацевтичната компания, без обаче да разкрива финансови параметри.

Пуснат на пазара под името Актемра (Actemra) или РоАктемра (RoActemra) в зависимост от пазарите, на които се продава, Тоцилизумаб е медикамент срещу ревматоиден полиартрит, който е част от проучваните варианти за лечение на пациенти с тежки форми на Ковид-19. Резултати от проучвания показват, че лекарството намалява смъртността на хоспитализираните пациенти. Освен това при лекуваните с него по-рядко се е налагала изкуствена вентилация на белите дробове в сравнение с пациентите на стандарта терапия.