Руският миннодобивен гигант "Норилск Никел" (накратко "Норникел") съобщи днес, че е платил на Русия 146,2 милиарда рубли (почти 2 милиарда долара по курса към 10 март) за вредите, нанесени на околната среда от миналогодишния огромен разлив на гориво в ТЕЦ-3 в Норилск, който предизвика най-тежката за страната екокастрофа в Арктика, предадоха световните агенции.

Размерът на глобата е безпрецедентен в Русия.

Санкцията бе наложена от руския съд, след като през май 2020 година 21 000 тона дизел изтекоха в реките и недрата край Норилск в Сибир, което разгневи президента Владимир Путин, припомнят агенциите.

В съобщение на "Норникел", цитирано от ТАСС, се отбелязва, че "Норилско-Таймирската енергийна компания" (поделение на "Норникел") е превела по-голямата част от средствата, а именно 145,493 милиарда рубли, във федералния бюджет. На общината в град Норилск  компанията е платила 684,9 милиона рубли, за да компенсира щетите върху почвата.

По-рано Арбитражният съд на Красноярския край частично удовлетвори иска на Росприроднадзор срещу НТЕК за възстановяване на над 148 милиарда рубли за екологични щети, причинени от разлива на гориво в Норилска ТЕЦ-3. Сумата на възстановяването бе намалена на 146,2 милиарда рубли.

Както вицепремиерът на Руската федерация Виктория Абрамченко каза по-рано, средствата, получени след съдебното решение, като компенсация за щетите, ще бъдат насочени предимно за подкрепа на екологични проекти в Красноярския край.