Пека Лундмарк бе назначен днес за нов главен изпълнителен директор на финландския производител на телекомуникационно оборудване "Нокиа" (Nokia), предаде ДПА.

Очаква се той да поеме поста от Раджев Сури на 1 септември, уточни "Нокиа" в съобщение.

В момента 56-годишният Лундмарк е шеф на финландската енергийна група "Фортум" (Fortum). Той е заемал няколко високопоставени длъжности в "Нокиа" в миналото.

Ристо Силасма, който е председател на съвета на директорите на "Нокиа", отбеляза, че Лундмарк има дълъг опит в сектора на телекомуникациите, индустриалната дигитализация и работата на ключови пазари като САЩ и Китай.

След 25 години в "Нокиа" искам да направя нещо различно, посочи оттеглящият се главен изпълнителен директор Сури в изявление.

Преди да бъде назначен за главен изпълнителен директор през 2014 година, Сури ръководеше ключовото подразделение за мрежи.

След като продаде губещото си подразделение за производство на смартфони през 2014 година на американския технологичен гигант "Майкрософт" (Microsoft), финландската компания се съсредоточи върху осигуряването на софтуер и услуги за широколентова инфраструктура.