Nokia е взела 500 млн. евро заем от Европейската инвестиционна банка на 24 февруари, става ясно от годишния ѝ доклад, подаден днес към Комисията по ценните книжа и фондовите борси в САЩ, предава Ройтерс.

Финландският производител на телекомуникационно оборудване посочва, че заемът е свързан с дейности по проучване и развитие и има среден матуритет от близо 5 години след изплащането си. Договорът е подписан през август 2018 г., а сумата е била налична до февруари. 

Финансовите въпроси на Nokia са във фокуса на вниманието от края на 2019 г., когато компанията намали изплащания дивидент. Освен това заяви, че ще трябва да инвестира повече от очакваното в развитието на 5G оборудването си.

В същия доклад към Комисията по ценните книжа и фондовите борси Nokia пише, че продължава собственото си разследване и работи с властите за установяване на потенциални нарушения в Alcatel-Lucent.

Телекомуникационният гигант сподели за разследването преди година в годишния си доклад за 2018 г. Nokia не разкрива подробности, но твърди, че рисковете са ограничени.

В последните години в телекомуникационния сектор имаше няколко сравнително големи сделки. Самата Nokia купи Siemens от съвместното им предприятие за мобилни мрежи през 2013 г., а Alcatel-Lucent, която Nokia придоби през 2016 г., беше резултат от сливане през 2006 г.