Въпреки обещанията за промяна, в големите британски компании има все по-малко висши ръководни кадри, произлизащи от малцинствата и нито един чернокож ръководител за първи път от шест години. Това се посочва в проучване на агенцията за набиране на персонал Грийн парк (Green Park), публикувано днес и цитирано от Франс прес.

Само 10 от 297 ръководители, или 3,4 процента, са от етническите малцинства в 100-те големи компании, част от борсовия индекс FTSE-100, според това проучване, отбелязва БТА.

Грийн парк е направил преглед на трите водещи ръководни позиции - председатели на съвета на директорите, главни изпълнителни директори и финансови директори.

Въпреки ангажиментите на компаниите и правителството за подобряване на многообразието, делът на ръководителите от етническите малцинства е нараснал незначително от 2014 г., когато е направено първото проучване на Грийн парк.

В същото време за първи път от шест години няма нито един чернокож ръководител в компаниите от индекса FTSE-100.

Американската круизна компания Карнивал (Carnival) е ръководена от чернокож шеф, Арнолд Донал, но групата силно пострада от пандемията от Ковид-19 и вече не е част от водещия индекс на Лондонската фондова борса.

Общият дял на чернокожите ръководители в съветите на директорите и изпълнителните комитети е 1,1 процента, което е спад спрямо 1,13 процента през 2014 година.

За сметка на това делът на ръководителите от други малцинства е нараснал през този период.

Водещата британска работодателска организация Си Би Ай (CBI) започна през октомври кампания за това поне един от членовете на съветите на директорите на големите компании да е от етническо малцинство.

Въпреки това изглежда големите корпорации не са в състояние да изпълнят заложената от правителството цел през 2017 година - да назначат поне един представител на етническите малцинства в съвета на директорите до 2021 година.