Германският автомобилостроител Фолксваген (Volkswagen) се изправя днес пред първия колективен съдебен иск от потребители в Германия, след като влезе в сила възможността за такава процедура, създадена след скандала с манипулираните дизелови двигатели

Искът ще бъде внесен в деня на влизането в сила на процедурата и два месеца преди изтичането на давността на действията, свързани с "дизелгейт" - мащабно фалшифициране на резултатите от тестовете за вредни емисии, за което производителят си призна през 2015 година.

Само в случая с Фолксваген до 2 милиона потребители могат да се възползват от тази колективна процедура, заяви вчера германската министърка на правосъдието и защитата на потребителите Катарина Барли в интервю за в. "Ханделсблат".

Жалбата от името на клиентите ще бъде внесена от асоциацията за защита на потребителите Фау Цет Бе Фау (VZBV). В нея Фолксваген е обвинен, че умишлено им е навредил, като е инсталирал без тяхно знание програма, чрез която автомобилът да изглежда по-малко замърсяващ околната среда, отколкото е в дейстрителност. Автомобилостроителят твърди, че жалбата е неоснователна.

В случая съдът в Брауншвайг, на 4 километра от историческата централа на Фолксваген във Волфсбург, ще трябва да определи дали жалбата се приема, основавайки се на десет конкретни случая.

След това към иска могат да се присъединят безплатно и други потребители, а делото ще се гледа ако за два месеца се регистрират най-малко 50 души. Всеки потребител ще защитава правата си индивидуално. Производителят от своя страна може да предложи споразумение по взаимно съгласие.

За три години скандалът "дизелгейт" е струвал над 28 милиарда евро за изтегляне на автомобили и съдебни процедури на автомобилния гигант, който призна, че е манипулирал 11 милиона коли. По-голямата част от тази сума е платена в Съединените щати, където Фолксваген не само обезщети близо половин милион клиенти, но и плати до 10 000 долара за нанесени щети.

В Германия Фау Ве (VW) е платил само две глоби на обща стойност 1,8 милиарда евро. Той предложи на клиентите си единствено обновяване на програмите, като отказа мащабни поправки или обратно изкупуване на коли.

Тези автомобили след скандала изгубиха значителна част от стойността си, а много дизелови модели могат да бъдат забранени в десетки германски градове, тъй като не отговарят на нормите против атмосферното замърсяване.

Производителят вече има един съдебен процес, заведен от акционери, които се смятат за ощетени и искат близо 9 милиарда евро.