Малайзийска компания, която е най-големият производител на медицински ръкавици в света, ще затвори над половината си заводи след рязко увеличаване на случаите на коронавирус сред работниците, съобщиха днес властите, цитирани от Франс прес.

Top Glove отчита огромен скок на търсенето от началото на пандемията, тъй като държавите се запасяват с предпазни средства, а това доведе до повишаване на печалбата и поскъпване на акциите на компанията.

Появи се обаче клъстърно заразяване с коронавирус сред служителите на Top Glove, много от които са нископлатени мигранти, в заводи в индустриалната зона край столицата Куала Лумпур.

Министърът на отбраната Исмаил Сабри уточни, че 28 завода на Top Glove затварят поетапно, за да могат работниците да минат тестове и карантина. Той не уточни кога ще започне затварянето на заводите.

Компанията има 47 завода - 41 в Малайзия, като много от работниците са от Непал и живеят в претъпкани общежития.

Top Glove може да произвежда над 70 милиарда ръкавици годишно и е водещ световен доставчик.

Малайзийското производство на ръкавици и други сектори отдавна са обвинявани в лошо отношение към работниците мигранти, а през юли САЩ забраниха вноса на ръкавици от две подразделения на Top Glove заради опасения за използване на принудителен труд.